Recepten

Lijnzaad en lijnzaadolie als voeding

The title of the photo

Dr. Johanna Buwdig

De lijnzaad die in de Pelmolen wordt verwerkt is door de Duitse heilpraktiker, biochemicus en apothekeres dr. Johanna Buwdig (1909 - 2003) halverwege de vorige eeuw geanalyseerd op de vetzuren die in lijnzaad voorkomen. Dr. Budwig ontdekte dat de vetzuren een zeer goede uitwerking hebben op de celademhaling. Bovendien worden ze oplosbaar in kwark door de zwavelhoudende aminozuren die daarin voorkomen.

Veertig jaar lang heeft dr. Budwig haar anti-tumortherapie ontwikkeld en toegepast op patiënten en zij was daarbij zeer succesvol. De laatste jaren zijn haar adviezen en publicaties opnieuw onder de aandacht gekomen. Gezondheidswinkels en drogisten brengen het Budwig-dieet en ontbijt opnieuw voor het voetlicht. Ter introductie volgt hier een op haar onderzoek gebaseerd natuurontbijt.

Benodigdheden: Lijnzaad en lijnolie van de Pelmolen. Magere Franse kwark van de supermarkt. Schep 3 opgehoopte eetlepels kwark in een kom en voeg 2 - 3 eetlepels lijnolie toe. Dit goed opkloppen, zodat de olie niet meer te zien is. Daarna 2 eetlepels geplette of gemalen lijnzaad toevoegen. Je kunt eventueel ook 2 lepels melk en honing toevoegen of een geraspte appel en een handvol noten. Wederom goed doorroeren! Een andere mogelijkheid is wat fijne muesli vermengen.

The title of the photo

Huisarts J.H. Baan uit Rijssen

Patiënten met hart- en vaatziekten en andere aandoeningen adviseert hij dagelijks een lepel lijnzaadolie in te nemen. Vanwege het hoge gehalte aan broodnodige omega-3-vetzuren. „Er is overtuigend bewijs voorhanden dat omega-3-vetzuren onmisbaar zijn voor een goede gezondheid. Via onze westerse voeding krijgen we er echter veel te weinig van naar binnen. Dat besef begint gelukkig ook in Nederland door te dringen.”

Huisarts J. H. Baan uit Rijssen voelt zich geen alternatieve pionier. „Ik ben een gewone regulier werkende huisarts. Homeopathische middelen bijvoorbeeld schrijf ik niet voor. De orthomoleculaire geneeskunde spreekt me echter aan. Goede voeding, voldoende vitaminen, mineralen en spoorelementen zijn essentieel voor een goede gezondheid.”

De bewijzen uit de wetenschappelijke literatuur stapelen zich volgens Baan op. “Grote studies tonen aan dat omega-3-vetzuren uit vis hart- en vaatziekten niet alleen kunnen voorkomen, maar dat ze bij hartpatiënten ook het risico op nieuwe problemen verkleinen. Bij de behandeling van tal van chronische aandoeningen zijn, in kleinere onderzoeken, eveneens heilzame effecten gevonden van zowel omega-3-vetzuren uit vis als uit lijnzaadolie. Het gaat juist vaak om ziekten waarmee we overspoeld worden, zoals allergieën, eczeem, astma, reuma, psoriasis, depressies en hyperactiviteit (ADHD). Omega-3-vetzuren lijken ook te beschermen tegen het ontstaan van veelvoorkomende tumoren, zoals borst- en prostaatkanker en uitzaaiingen daarvan.”